Vize İşlem Detayları

 

Passaport

SCHENGEN VİZESİ NEDİR?


Bugün ülkemizde “Vize” adı olarak bilinen Schengen, esasen Lüksemburg’da bir kasabanın adıdır. Bu kasabada, 1984 yılında Almanya-Fransa arasında imzalanan bir anlaşma ile, iki ülke arasındaki kara sınırlarda uygulanan sınır geçiş denetimlerinin kolaylaştırılması öngörülmüştür. İki ülke yönetimini bu yönde adım atmaya sevk eden en önemli etkenlerden biri de, sınır geçiş noktalarındaki denetimlerde karşılaşılan güçlükleri protesto eden kamyon sürücülerinin yoğun protesto eylemleri olmuştur.

Bugün, İngiltere ve İrlanda dışındaki tüm AB üyesi ülkeler Schengen içinde yer almaktadır. Bunlara ilave olarak, Nordik Konseyi üyesi olan Norveç ve İzlanda’ya gözlemci statüsü tanınmıştır.

Geliştirilen sistem, üye devletlerarasındaki seyahatlerde, (kara, hava ve varsa deniz yoluyla), sınır geçiş denetimlerinin kaldırılmasını sağlamıştır. Sistemden sadece AB üyesi ülke vatandaşları değil, aynı zamanda üçüncü ülke vatandaşları da yararlanmaktadır. Bunun için, tek şart, yasal bir şekilde herhangi bir Schengen ülkesine giriş yapmaktır. Yani Pasaprotunda geçerli bir Schengen vizesi olan bir Türk vatandaşı, yasal olarak herhangi bir Schengen üyesi ülkeye giriş yaptığında, aynı vize ile diğer Schengen üyesi ülkeleri de ziyaret edebilir.

Sistem, yukarıda da belirtildiği gibi, Almanya ve Fransa’nın girişimiyle AB dışında geliştirilmiştir. Ancak, 1998 yılında yürürlüğe giren Amsterdam Antlaşmasıyla da, AB müktesebatına dahil edilmiştir.

PROTOKOL BELGESİ-YOLCU GİRİŞ ÇIKIŞ BELGESİ
(Pasaport bilgilerini içeren belge)

Protokol Belgesi 23/11/2005 tarihinden itibaren İl Emniyet Müdürlükleri Pasaport Şube ve Pasaport Bürolarınca verilmektedir.

Yurt dışına çıkış yapacak vatandaşlarımızdan müracaat ettiği Konsoloslukça vize işlemlerinin yapılması aşamasında Emniyet Müdürlüklerinden Protokol Belgesi (daha önceki pasaport bilgilerini ihtiva eden belge ) istenmektedir.

Protokol Belgesi Talep Eden Vatandaşlarımız Bu Belgeyi Nereden Alabilirler: Vatandaşlarımızın talepleri halinde Antalya’da Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğümüzce, Alanya ve Manavgat İlçelerinde ise Pasaport Büro Amirliğince verilebilmektedir.

BAŞVURU ŞARTLARI:

Şahısların Nüfus Cüzdanlarının aslı ve fotokopisi ile birlikte bizzat Pasaport Şube Müdürlüğümüze, Alanya ve Manavgat İlçelerinde ise Pasaport Büro Amirliğine başvurmaları gerekmektedir.

Şahısların bizzat müracaat edememe ya da bu işlemi kendilerinin takip edememesi durumunda noterden verecekleri bir vekaletname ile istedikleri bir şahıs bu belgeyi alabilecektir.

İSTENEN BELGELER :

1. Nüfus Cüzdanı, pasaportunuzun aslı ve fotokopileri ile,
2. Protokol dilekçesi. (Müracaatları sırasında şahıslara verilmektedir.)
Yurtdışı yolcu giriş çıkış belgesi:
(Daha önce Yurtdışına çıkış ve giriş tarihlerinin ve bilgilerini içeren belge)

Daha önce Yurt dışına çıkış ve giriş yapan vatandaşlarımız Yolcu Giriş-Çıkış Belgesi talepleri yerine getirilir.
Yolcu Giriş- Çıkış Belgesini Talep Eden Vatandaşlarımız Bu Belgeyi Nereden Alabilirler: Vatandaşlarımızın talepleri halinde Antalya’da Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü ve Havalimanı Şube Müdürlüğünce, Alanya ve Manavgat İlçelerinde ise Pasaport Büro Amirliğince verilebilmektedir.

İSTENEN BELGELER :

1. Nüfus Cüzdanı, pasaportunuzun aslı ve fotokopileri ile,
2. Yolcu Giriş-Çıkış Belgesi dilekçesi. (Müracaatları sırasında şahıslara verilmektedir.)

BAŞVURU İÇİN AÇIK ADRES:

Antalya Emniyet Müdürlüğü
Pasaport Şube Müdürlüğü

Tel       : 0 242 227 96 05
Fax      : 0 242 227 96 06
Santral : 0 242 227 96 00-102
e-mail   : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vize İçin Gerekli Belgeler

*İşveren İseniz:

1. Şirketin antetli kağıdına ilgili makama hitaben turistik amaçlı vize talebinizi belirten dilekçe. (Yetkili kişi veya kişilerce kaşe ve imza)
2. Ticaret veya sanayi odasından faaliyet belgesi.
3. Vergi levhasının fotokopisi.
4. Firmanızın imza sirküleri. (Fotokopi)
5. Ticari sicil gazetesi. (Ortak iseniz isminizin geçtiği yeri işaretleyiniz)
6. Gayri menkul fotokopileri. (Ev, Arsa, Devremülk v.b)
7. Şahsi veya firmaya ait banka cüzdanları.
8. Yeni çekilmiş 2 adet fotoğraf. (Biometrik)

*Ücretli İseniz;

1. Çalıştığınız firmanın antetli kağıdına ilgili makama hitaben çalıştığınıza dair dilekçe.
2. İlgili makama hitaben turistik gezi amaçlı vize talebinizi belirten dilekçe.
3. S.S.K. işe giriş. (S.S.K. o naylı fotokopisi)
4. Son üç aylık maaş bordronuzun fotokopileri veya asılları .
5. Yukarıdaki 2.3.4.5.6.7.8. nolu şıktaki evraklarda istenilmektedir.

*Ev Hanımı İseniz;

1. İlgili makama hitaben dilekçe.
2. Gayrimenkullerin fotokopisi. (Ev, Arsa, Devremülk v.b)
3. Eşinizin iş durumunu belirten belgeler. (İş durumuna göre yukardakilerin hepsi)
4. Şahsi banka hesap cüzdanı.

*Emekli İseniz;

1. İlgili makama hitaben dilekçe. (Turistik amaçlı vize talebi)
2. Emekli cüzdanı ve maaşını aldığı bankanın hesap cüzdanı.
3. Gayrimenkuller. (Ev, Arsa, Tapu, v.b fotokopileri)

*Öğrenci İseniz;

1. Dilekçe. (İlgili makama turistik vize amaçlı)
2. Okuldan alınmış öğrenci belgesi. (99 yılına ait)
3. Ebeveynlerin iş durumunu gösteren belgeler. (İşine göre yukardakiler)

Pasaportun Geçerli Olması İçin Gereken Özellikler;

1.Pasaportun geçerlilik süresinin en az 6 Ay olması.
2.Vizenin basılacağı vize sayfalarının boş olması.
3.Pasaport hamili tarafından imzalanmış olması

Türkiye'ye vize uygulayan ülkeler
Umuma mahsus pasaport hamillerine:

ABD, Afganistan, Almanya, Angola, Antigua-Barbuda, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Banglades, Belçika, Benin, Beyaz Rusya, Bhutan, Birlesik Arap Emirlikleri, Birmanya (Myanmar), Botswana, Brezilya, Brunei, Bulgaristan, Burkina Faso, Burundi, Cape-Verde, Cezayir, Cibuti, Çad, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Eritre, Ermenistan, Estonya, Etyopya, Fildisi Sahili (Kotdivuar), Finlandiya, Fransa, Gabon, Gana, Gine Bissau, Gine, G.K.R.Y, Guatemala, Guyana, , Gürcistan, Haiti, Hindistan, Hollanda, Honduras, Irak, Ingiltere, Irlanda, Ispanya, Israil, Isveç, Isviçre, Italya, Izlanda, Kamboçya, Kamerun, Kanada, Katar, Kiribati, Komor Adalari, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (Zaire), Kuveyt, Kuzey Kore, Küba, Laos, Lesotho, Letonya, Liberya, Libya, Lichtenstein, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Madagaskar, Malawi, Mali Cumhuriyeti, Meksika, Misir, Mogolistan, Moldova, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nauru, Nepal, Nijer, Nijerya, Nikaragua, Norveç, Oman, Orta Afrika Cumhuriyeti, Özbekistan, Pakistan, Panama, Papua_Yeni Gine, Paraguay, Peru, Polonya, Portekiz, Ruanda, Rusya, St. Christopher-Nevis, St. Vincent-Grenadines, Sao Tome-Principe, Senegal, Sierra Leone, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Somali, Sri Lanka, Sudan, Surinam, Suriye, Suudi Arabistan,Tacikistan, Tanzanya, Tayvan, Togo, Tonga, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Ürdün, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, Yemen Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Yugoslavya, Yunanistan, Zimbabwe.

Resmi (diplomatik, hususi ve hizmet) pasaport hamillerine:

ABD, Afganistan , Angola, Antigua-Barbuda, Avustralya, Bahreyn, Bati Samoa, Benin, Bhutan, Birlesik Arap Emirlikleri, Birmanya (Myanmar), Botswana, Brunei, Bulgaristan (sadece hususi ve hizmet pasaportu hamilleri vizeye tabidir), Burkina Faso, Burundi,
Cape-Verde, Cibuti, Çad, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Eritre, Ermenistan, Estonya (sadece hususi ve hizmet pasaportu hamilleri vizeye tabidir), Etyopya, Endonezya, Fildisi Sahili (Kotdivuar), Gabon, Gana, Gine-Bissau, Gine, G.K.R.Y., Guatemala, Guyana, Haiti, Hindistan, Honduras, Irak, Ingiltere, Irlanda, Ispanya (sadece hususi pasaport hamilleri vizeye tabidir), Isveç (sadece hususi pasaport hamilleri vizeye tabidir), Kamboçya, Kamerun, Kanada, Katar, Komor Adalari, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (Zaire), Kuveyt, Kuzey Kore, Laos, Lesotho, Letonya (sadece hususi ve hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir), Liberya, Libya, Lübnan, Madagaskar, Malavi, Mali, Meksika (sadece hususi ve hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir ), Moldova (sadece hususi pasaport hamilleri vizeye tabidir), Moritanya, Mozambik, Namibya, Nauru, Nepal, Nijer, Nijerya, Nikaragua, Oman, Orta Afrika Cumhuriyeti, Özbekistan, Panama, Papua-Yeni Gine, Paraguay, Portekiz (sadece hususi ve hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir, Ruanda, Rusya (sadece hususi ve hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir), St.Christopher-Nevis, St.Vincent-Grenadines, Sao Tome-Principe, Senegal, Sierra-Leone, Somali, Sri Lanka, Sudan, Surinam, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tanzanya, Tayvan, Togo, Tonga (sadece hususi ve hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir), Uganda, Ürdün, Vanuatu, Vietnam (sadece hususi ve hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir), Yeni Zelanda, Yugoslavya, Yunanistan ( hususi pasaport hamilleri vizeye tabidir), Zimbabwe.

Türkiye'ye vize uygulamayan ülkeler
Umuma mahsus pasaport hamillerine:

Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Bahama, Barbados, Bati Samoa, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Dominika, Ekvator,El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Gambia, Grenada, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hirvatistan, Hong Kong Özel Idare Bölgesi, Iran, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kenya, Kirgizistan, Kolombiya, K.K.T.C.,Kosta Rika, Makedonya, Maldivler, Malezya, Malta, Mauritius, Monako, Romanya, Santa Lucia, San Marino, Seyseller, Singapur, Solomon Adalari, Sili, Swaziland, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Vatikan.

Resmi (diplomatik, hususi ve hizmet) pasaport hamillerine:

Almanya, Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bahama, Banglades, Barbados, Belçika, Belize, Beyaz Rusya, Bolivya, Bosna- Hersek, Brezilya, Bulgaristan (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Dominika, Ekvator,El Salvador, Endonezya, Estonya (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Fas, Fiji, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gambia, Grenada, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Gürcistan, Hirvatistan, Hollanda, Hong Kong, Iran, Ispanya (sadece diplomatik ve hizmet pasaport hamilleri vizeden muaftır), Israil, Isveç (sadece diplomatik ve hizmet pasaport hamilleri vizeden muaftır), Isviçre, Italya, Izlanda, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kenya, Kirgizistan, Kiribati (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Kolombiya, K.K.T.C., Kosta Rika, Küba, Letonya (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Lichtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Maldivler, Malezya , Malta, Mauritius, Meksika (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Misir, Mogolistan, Moldova (sadece diplomatik ve hizmet pasaport hamilleri vizeden muaftır), Monako, Norveç, Pakistan, Peru, Polonya, Portekiz (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Romanya, Rusya (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Saint-Lucia, San Marino, Seyseller, Singapur, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Solomon Adalari, Swaziland, Sili, Tayland, Tonga (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Türkmenistan, Ukrayna, Uruguay, Vatikan, Venezuela, Vietnam (sadece diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır), Yemen, Yunanistan (sadece diplomatik ve hizmet pasaport hamilleri vizeden muaftır).